Een oude Mac uit je Apple Account verwijderen

MacBijgewerkt

De zekerste manier om een oude Mac uit je Apple Account te halen, is uitloggen op de Mac zelf. Apple schrijft: "Om een Apple apparaat permanent uit je account te verwijderen ga je op dat apparaat naar Instellingen en log je uit." Heb je de Mac niet meer, dan kun je hem op afstand uit je lijst met apparaten halen, en hem uit Zoek mijn verwijderen en het activeringsslot weghalen via icloud.com/find.

Kort antwoord

Kies op de oude Mac Apple-menu > "Systeeminstellingen", klik op je naam en daarna op "Log uit". Heb je hem niet meer, open dan "Systeeminstellingen" op een andere Mac, klik op je naam, klik op de oude Mac in de lijst met apparaten en kies "Verwijder uit account". Voor het activeringsslot wis je de Mac in Zoek mijn of op icloud.com/find en kies je daarna "Verwijder dit apparaat".

Waarom haal je een oude Mac uit je Apple Account?

Apple schrijft dat apparaten waarmee je bent ingelogd bij je Apple Account, afhankelijk van het type, kunnen worden gebruikt om je wachtwoord te wijzigen, verificatiecodes voor twee-factor-authenticatie te ontvangen, persoonlijke gegevens te bewerken en te synchroniseren met iCloud. Dat wil je niet bij een Mac laten die niet meer van jou is.

Er zijn drie dingen om aan te denken, en Apple regelt ze elk op een eigen plek:

  • De lijst met apparaten van je Apple Account, met elk apparaat waarop je bent ingelogd.
  • Zoek mijn, met de apparaten die je kunt opsporen, vergrendelen of wissen.
  • Het activeringsslot, dat de Mac aan je account koppelt, zodat je Apple Account-wachtwoord of toegangscode nodig is om Zoek mijn uit te zetten, de Mac te wissen of opnieuw te activeren.

Hoe verwijder je een Mac die je nog hebt?

Log uit op de Mac:

  1. Kies Apple-menu > "Systeeminstellingen".
  2. Klik op je naam en daarna op "Log uit".
  3. Wil je een kopie van je iCloud-gegevens op de Mac bewaren, selecteer dan de juiste aankruisvakken en klik op "Bewaar een kopie".
  4. Klik op "Log uit". Gebruik je Apple Pay, klik dan op "Log uit en wis kaarten".

Apple schrijft dat je bij het uitloggen bij je Apple Account automatisch wordt uitgelogd bij iCloud, de App Store en andere Apple mediaservices, iMessage en FaceTime. In de handleiding van Zoek mijn staat uitloggen ook als manier om het activeringsslot te verwijderen op de Mac die je gebruikt, en volgens Apple kun je een Mac ook uit Zoek mijn verwijderen door op die Mac uit te loggen.

Verkoop of ruil je de Mac in, dan is er een kortere route: "Wis alle inhoud en instellingen". Volgens Apple logt de Wisassistent je uit bij Apple voorzieningen zoals iCloud en zet hij Zoek mijn en het activeringsslot uit, zodat de Mac na het wissen niet meer naar jou kan worden herleid. De stappen staan in MacBook resetten voor verkoop.

Hoe haal je een Mac op afstand uit je lijst met apparaten?

Met een ander apparaat waarop je bent ingelogd, of via internet. Apple noemt dit op afstand uitloggen bij je Apple Account.

Op je nieuwe Mac:

  1. Kies Apple-menu > "Systeeminstellingen".
  2. Klik op je naam en scrol naar beneden naar de lijst met apparaten.
  3. Klik op de naam van de oude Mac om de gegevens te zien.
  4. Klik op "Verwijder uit account", lees het bericht en bevestig.

Op een iPhone of iPad: open Instellingen, tik op je naam, scrol naar de lijst met apparaten, tik op de Mac en tik op "Verwijder uit account".

Via internet: log in op account.apple.com, selecteer "Apparaten" (klik zo nodig op "Toon details" om je te authenticeren), klik op de Mac en klik op "Verwijder uit account".

Apple schrijft dat apparaten die je uit je account verwijdert geen toegang hebben tot iCloud, Zoek mijn of andere Apple services, en geen verificatiecodes voor twee-factor-authenticatie weergeven. Ben je nog ingelogd op de Mac, dan verschijnt hij volgens Apple mogelijk opnieuw wanneer hij weer verbinding maakt met internet. Om hem permanent te verwijderen, log je volgens Apple uit op het apparaat zelf.

Hoe verwijder je een Mac uit Zoek mijn?

In de Zoek mijn-app op een andere Mac, of op icloud.com/find. Voor gewoon verwijderen moet de Mac offline zijn.

In de Zoek mijn-app op je Mac:

  1. Zet de oude Mac uit. Je kunt een apparaat alleen verwijderen als het offline is.
  2. Klik op "Apparaten", selecteer de oude Mac en open de gegevens van het apparaat.
  3. Klik in het gedeelte "Instellingen" op "Verwijder".

Apple schrijft dat het apparaat opnieuw in je lijst verschijnt als het weer online komt en het activeringsslot nog aan staat.

Op icloud.com/find: log in, selecteer de Mac en klik op "Verwijder dit apparaat". Is de Mac offline, dan wordt het activeringsslot volgens Apple onmiddellijk verwijderd en verdwijnt het apparaat na 30 dagen uit Zoek mijn. Is hij online, dan kan hij niet worden verwijderd, maar kun je hem voorbereiden voor reparatie: kies je "Ga door", dan wordt hij de komende 30 dagen gemarkeerd als "Klaar voor reparatie of inruilen".

Hoe haal je het activeringsslot weg van een Mac die je niet meer hebt?

Wis hem op afstand en verwijder hem daarna. Apple geeft deze route voor als je vergeten bent Zoek mijn uit te zetten voordat je de Mac verkocht of weggaf.

  1. Open de Zoek mijn-app op je Mac, of ga naar icloud.com/find en log in.
  2. Selecteer de oude Mac.
  3. Kies "Wis" en volg de instructies. Apple schrijft: "Voer geen telefoonnummer of bericht in, aangezien het apparaat niet verloren is."
  4. Is de Mac offline, dan begint het wissen de volgende keer dat hij online is. Je krijgt een e-mail als hij is gewist.
  5. Kies daarna "Verwijder" (op icloud.com "Verwijder dit apparaat").

Volgens Apple wordt dan alle inhoud gewist en het activeringsslot verwijderd, en kan iemand anders de Mac activeren.

Heb je hulp nodig en een aankoopbewijs, dan kun je volgens Apple support aanvragen. Is de Mac van een bedrijf of onderwijsinstelling, dan verwijst Apple naar de IT-afdeling of je manager.

Waar Failshot past

Staat de oude Mac niet meer op je account, dan is de nieuwe de Mac waarop je overal bent ingelogd. Je wachtwoord is de eerste laag. Failshot is de tweede: als het aan staat, maakt het foto's van wie je Mac ontgrendelt en neemt het daarna, met Pro, een video van 5 seconden op. Failshot werkt op macOS 14 of nieuwer. Gratis te downloaden. Gratis te gebruiken. Pro voegt video, e-mailmeldingen en de versleutelde kluis toe. Je kunt Pro 7 dagen gratis proberen. Je kaart wordt bij het aanmelden vastgelegd en op dag 8 belast, tenzij je opzegt. De proefperiode loopt via failshot.app, voor de Mac. De app is in het Engels.

Meer vragen

Wordt mijn Mac gewist als ik hem uit mijn Apple Account verwijder?

Nee. Apple noemt verwijderen uit de lijst met apparaten op afstand uitloggen, en wissen is een aparte stap in Zoek mijn. Apple schrijft dat een apparaat dat je uit Zoek mijn hebt verwijderd mogelijk opnieuw moet worden ingesteld, gewist of hersteld voordat het met een andere Apple Account kan worden gebruikt.

Waarom komt mijn oude Mac steeds terug in de lijst met apparaten?

Volgens Apple verschijnt een apparaat mogelijk opnieuw als je er nog op bent ingelogd en het weer verbinding maakt met internet. Om het permanent te verwijderen, log je uit op het apparaat zelf.

Kan ik het activeringsslot verwijderen zonder de Mac?

Ja. Wis de Mac in Zoek mijn of op icloud.com/find en kies "Verwijder dit apparaat" als het wissen klaar is. Apple schrijft dat het activeringsslot dan is verwijderd en iemand anders de Mac kan activeren.

Verlies ik mijn iCloud-gegevens als ik uitlog?

Apple schrijft: "Alle informatie die in iCloud wordt bewaard, blijft beschikbaar in iCloud." Je iCloud-gegevens worden van het apparaat verwijderd, tenzij je ervoor kiest een kopie te bewaren wanneer daarom wordt gevraagd.

Moet ik mijn Mac verwijderen voordat ik hem inruil bij Apple?

Apple schrijft dat je het activeringsslot verwijdert voordat je een apparaat verkoopt, weggeeft of inruilt. Op macOS 27 of nieuwer kan Apple je bij de inruil vragen om "Klaar voor reparatie of inruil" te gebruiken: zie MacBook klaarmaken voor Apple Trade In.

Bronnen